«Готуємось до школи разом…»

Ось і ще одне літо позаду… Теплі проміння сонечка намагаються востаннє торкнутись нас своїми ніжними обіймами і нагадати, що незабаром ще одним важкий, але водночас цікавий навчальний рік. Хтось готується уже до знайомого навчального процесу, а хтось – з трепетом чекає миті, коли вперше помандрує стежиною знань, яка відкриватиме незнані краї для юного школярика. А Стрийська ЗШ І – ІІІ ст. № 5 ім. В. Стасюка ласкаво та щиро відкриває двері, щоб разом долати вершини своєї «alma mater».

Перший дзвінок… Його чутимуть мільйони першокласників України, майбутнє нашої держави, його чутимуть діти, які 1 вересня ступатимуть подвір'ям 5 школи, яка з радістю і ніжністю прийме їх у коло своєї шкільної родини. І наше завдання, як вчителів, оберігати їх усі 11 років під своїм турботливим крилом дружнього колективу. Наших теперішніх першокласників ми бачимо не вперше, оскільки знайомству з ними були раді ще у лютому цього року, коли проводились підготовчі заняття до школи, яким передувала велика та клопітка робота по створенню у школі постійно діючого лекторію для батьків «Готуємось до школи разом», над яким спільно працювали вчителі, дирекція, соціальний педагог та психолог. На першому занятті з майбутніми школярами соціально – психологічна служба школи провела діагностику як кожного учня, так і батьків. Це дало нам можливість індивідуально підходити до кожного зокрема. Під час всіх наступних занять з дітьми, які проводили «Старший вчитель» Новосельська Леся Ігорівна та вчитель ІІ категорії Курітник Оксана Степанівна, особливу увагу приділяли батькам, де у актовому залі школи разом з практичним психологом Юрків Юлією Олександрівною та соціальним педагогом Коваль Соломією Ярославівною проводились лекторії на різноманітні теми, які були визначені з прохань батьків.

Однією з найцікавіших для батьків стала тема: «Психологічний вплив мультфільмів на дитину», під час висвітлення якої розкрили ознаки «неправильних» мультфільмів. Також розглядалися актуальні питання для батьківської громади: «Гендерна рівність чоловіків і жінок у сім’ї. Психологічні аспекти доброзичливого спілкування татусів», «Поради батькам першокласника. Готовність до школи. Умови успішної адаптації», «Абетка знань про дитину. Вислови, які хотіла б і не мала б чути дитина», «Конфлікти між батьками і дітьми»; а також провели психологічну діагностику «Ваш метод виховання» та «Які ви батьки?».

Підготовчі курси у школі пройшли доброзичливо, у плідній співпраці з батьками, у щирій, невимушеній бесіді вчителів, батьків та учнів, бо мотивом цих зустрічей було одне: «Готуємось до школи разом». На закінчення цих зустрічей батьки отримали поради про те, що потрібно придбати до школи майбутнім першокласникам. Сюрпризом для батьків стали диски, на яких зафіксовані перші, невимушені кроки їхніх дітей у класній кімнаті під час занять, фізкультхвилинок та перерв. Завершальним моментом зустрічей стало спільно посаджене символічне дерево єднання, як перша віточка приналежності до історичних надбань в стінах рідної школи, в якій для дітей обладнано спортивно-ігрову кімнату, кімнату для групи продовженого дня, читальний зал бібліотеки, два навчальні кабінети інформатики, музична студія, сучасний актовий та спортивний зали.

Вся шкільна родина щиро чекає на нових членів нашої сім’ї. Успіхів, наснаги та радості від щасливих навчальних днів, тобі, цвіте нації України.

Директор СЗШ № 5 Валовін Марія Ярославівна

/Files/images/2015-2016/DSC00976.JPG/Files/images/2015-2016/DSC01252.JPG

Прометеї освітянської ниви

Що найважливіше у житті ?

Хотілося б побачити і почути того, хто, не задумуючись, відповість на це запитання з абсолютною точністю, вичерпністю. Кожен назве свої “кити”, на яких тримається людське життя. Але жоден не омине у спогадах тієї визначальної сходинки, першої і надзвичайно важливої, що зветься “школа”. Кожен до останніх років свого життя пам’ятає перших наставників - учителів, які навчали, спрямовували і визначали подальший життєвий шлях учнів. З роками людина дедалі частіше згадує дитинство, друзів, з якими навчалася, а передусім тих, хто їх навчав. Учительська доля барвистіша ніж саме життя. Є в ній усе: сльози радості і гіркота невдач, найвищі злети духу і сірий туман буденності і свіжий вітер змін. Що ж лежить в основі успіху кожного вчителя? Любов до своєї справи? Безперечно! Сумлінна праця? Неодмінно! І ще - великий педагогічний талант. Те, чого не можна навчитися і чого не можна здобути, те, що дано обраним людям, як дар Божий.

Сивочолі випускники 50-70 років, які щорічно приходять на традиційні вечори «Зустрічі випускників ювілейних років» з теплотою в серці згадують роки проведені у стінах рідної школи. Вони повертають їх в далеке дитинство, у минуле, де черпають спогади, немов напиваються водиці із чистої криниці. Їхні обличчя світяться внутрішнім променем теплоти, коли вони згадують своїх вчителів, для яких найголовнішою запорукою міцних знань для учнів вважалась вимогливість. Але ця вимогливість була зігріта глибокою душевною любов'ю до них. Саме такими в ті далекі часи були керівники школи Гунявий М.В., Дригола К.К. та Мелень М.І. – принципові, відповідальні, справедливі і завжди дуже уважні до тих, кого навчали. Поряд з ними історію нашої школи творили подружжя Щупаків: вчитель математики – Євгенія Василівна та вчитель фізики – Степан Васильович, подружжя Заяців: вчитель математики – Володимир Миронович та вчитель трудового навчання- Марія Констянтинівна та подружжя Жукоцьких – вчитель математики Віктор Матвійович та вчитель російської мови – Надія Сергіївна. Заслужені художники України - Величко М., Гумецький Б.Л. та Петро Обаль свій трудовий шлях розпочинали вчителями образотворчого мистецтва, трудового навчання та креслення в стінах п’ятої школи. В ті далекі роки у школу прийшли працювати молоді вчителі: української мови і літератури - Яременко П.С., Кравченко Н.Я., Крочак О.М., математики – Т. Романишин, Кобат А.А., Слобожаніна Т.А., російської мови - Кацман К.Л., Прасолова Р.М., вчителі біології - Середяк Н.С., Тимчій М., Масник А.Н., вчитель хімії - Мисько М.Т., та вчителі історії - Косогор О.П., вчителі музики – Д. Хирівський, Каліцун М.Л., Корінець В.І., вчителі початкових класів – Колодницька О.М. та Темник К.П., вчитель фізичного виховання – Латканич Ю.Ю. та вчитель ручної праці, а в майбутньому відома вишивальниця , член «Просвіти» , «Союзу Ураїнок» - Ольшанська І.М.

Але неоціненний вклад у справі навчання і виховання залишив заслужений вчитель України (1957р.), доктор філософії, вчитель математики, чиє ім'я сьогодні носить школа – Василь Ількович Стасюк. Зі спогадів випускників школи, йому були притаманні почуття відповідальності, вимогливості до себе та інших і доброзичливості до людей. В. Стасюк - Людина з великої літери, котра вселяла в дитячі та юнацькі серця віру в добро і справедливість, любов до наполегливої й невтомної праці.

Колишній начальник відділу освіти – Мазур М.Й. свою долю знайшов у стінах п’ятої школи: Мазур Ірина Михайлівна тоді працювала вчителем фізики, а Микола Йосипович був на практиці, як вчитель німецької мови. Цілеспрямованою, енергійною, вимогливою і разом з тим справедливою прийшла у школу працювати вчителем математики Леся Володимирівна Пилипів, щирою і безмежно закоханою у свою справу – вчитель української мови – Березовська Лідія Любомирівна, яка і сьогодні є невгамовним патріотом п’ятої школи. В трудових книжках цих чудових жінок-педагогів є тільки один запис – п’ята школа.

Неоціненний слід в пам'яті колишніх учнів залишив той час, коли директором школи був Колбаско І.Р.,заступником директора – Ковалишин Віра Іванівна, а заступником директора з виховної роботи та вчителем фізики одразу після закінчення вузу - Івашків Світлана Яківна (нині в. о. начальника відділу освіти). Тогочасну історію школи писали вчителі: вчитель географії - Пляцко С.В., вчителі біології – Масник А.Н., Купранець Б.Ф., вчителі німецької мови – Кізима Я.П. та його дружина – Марта Юріївна, вчитель англійської мови – Гнат Н.С., вчителі початкових класів – Піщур Г.П., Славінська С.І., Буцяк Є.В. Івахів М.М., Сидоренко О.М., вчитель хімії – Мисько М.Т., вчитель трудового навчання – Плахетко А.І. Школа пишається і тим, що в її стінах викладав уроки фізичного виховання заслужений вчитель та тренер України, людина високого професіоналізму – Паламар Любомир Григорович. Зерна творчого розмаю засіває у дитячих душах і по сьогоднішній день вчитель зарубіжної літератури Церковна Галина Петрівна, яка впевнена, що словом похвали можна осяяти дитину, як сонячним світлом найпохмуріший день.

Життя невблаганне… Воно постійно вносить корективи в людські долі, переплітаючи їх стрічками щастя і суму, радості і горя. Наші серця огортає сум, бо багатьох із тих, хто тут названий і кого уже немає з нами, проте часточка душі їхньої завжди буде з тими, кого вони навчали і любили сповна.

Але школа далі живе і працює і з надією дивиться в майбутнє. Ми знаємо, що прислів’я «Що посієш, те й пожнеш» народ склав, ніби, про нас. Посієш щось лихе, недобре, от, те і збереш. Добро породжує добро, а зло руйнує людські душі. Учитель сіє «розумне, добре, вічне» і тому так добре, коли в чарівні очі вчителя дивляться завжди ясні, чисті, мов небесні озерця дитячі очі.

Тож сьогодні, напередодні професійного свята Дня вчителя, ми шлемо найщиріші вітання Прометеям освітянської ниви і схиляємо перед ними свої голови за роки наполегливої праці, за тисячі перевірених зошитів, за сотні безсонних очей, за життєві успіхи їхніх вихованців. Тож здоров'я Вам і Божого благословення! Плахетко Андрій Іванович, Ковалишин Віра Іванівна, Ковбаско Іван Романович, Гнат Любов Степанівна, Пляцко Степанія Василівна, Івахів Марія Михайлівна, Щупак Євгенія Василівна, Буцяк Ємілія Василівна, Смуток Раїса Олексіївна, Сидоренко Осипа Михайлівна, Мисько Марія Теодорівна, Піщур Галина Петрівна, Кітчак Євгенія Семенівна, Крочак Ольга Миколаївна, Шоробура Марія Дмитрівна, Купранець Богдана Федорівна, Пилипів Леся Володимирівна, Заяць Марія Констянтинівна та Паламар Любомир Григорович.

Ваша професія благородна, Ваше покликання вічне, Ваша праця неоціненна! З святом, дорогі освітяни!

Директор СЗШ № 5 Валовін Марія Ярославівна
/Files/images/2015-2016/0.JPG

Мандрівка до Країни Книг

Науково-технічний прогрес впевнено завойовує світ. Комп'ютери, планшети, смартфони, інші гаджети стали неодмінним атрибутом кожної домівки.

А чи залишилось місце для книги?

Саме про це йшлося на нашому інтегрованому уроці-мультимедійній мандрівці до Країни Книг, яку провели з учнями 8-Б класу ЗШ № 5 ім.

В. Стасюка вчитель зарубіжної літератури Церковна Г.П. та шкільний бібліотекар Іл'єнко Н.І.

Початком мандрівки стали мудрі висловлювання про книгу. Вони дали можливість задуматись над справжньою цінністю друкованих видань.

Від перших наскальних малюнків, через папірус та пергамент – такий складний і довгий шлях пройшла книга, перш ніж зайняла своє місце на поличках бібліотек. Про це розповіла Галина Петрівна, а Наталія Іванівна розкрила зміст таких понять, як «каталог», «титул», «шмуцтитул», «франтиспус» . Вона навчила нас, як відшукати потрібну книгу у бібліотеці.

Учні захоплено розповідали про свої домашні бібліотеки. І неважливо, поличка з книгами чи книжкова шафа є вдома, головне,що книга є і її читають.

Панчук Арсен не просто розповів про домашню бібліотеку, він поділився своєю мрією — мати власний просторий кабінет і велику бібліотеку, де будуть не лише художні, а й наукові видання.

Родзинкою уроку стала віртуальна зустріч з улюбленим письменником. Виявилось, що їх чимало: Т.Шевченко, І. Франко, Ліна Костенко, Жуль Верн, Д. Дефо.

Кожному учні приготували подарунки.

І. Франкові – вишиванку, Ж. Верну — глобус, Лесі Українці – вінок із польових квітів, маків та волошок. Ліні Костенко – великий букет айстр. Марта Гутнікевич прочитала вірш Ліни Костенко «Двори стоять у хуртовині айстр». Американській письменниці українського походження Островська Христина. Подарувала б горобиновий вінок.

Завершенням уроку стала мандрівка до найбільшої бібліотеки світу.

Висновок з такого уроку учні зробили один: книга — найкращий друг і порадник.

Гутнікевич Марта
учениця 8-Б класу ЗШ № 5 ім. В. Стасюка
/Files/images/2015-2016/DSC02636.JPG

/Files/images/2015-2016/1.jpg

/Files/images/2015-2016/2.jpg

/Files/images/2015-2016/3.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 1085